Manuele therapie

Mobiliseren en manipuleren

In het geval van een bewegingsbeperking in de wervelkolom kan er gekozen worden voor een specifieke mobilisatie of manipulatie van het gewricht. De keuze is afhankelijk van een aantal factoren. Een manipulatie is een handeling die door de manueel therapeut wordt uitgevoerd, het betreft een passieve techniek, u hoeft hierbij dus niet zelf te bewegen en slechts te ontspannen. De houding die wordt aangenomen is in principe pijnvrij. Hierna vindt een korte, snelle beweging plaats, er kan een hard geluid ontstaan. De meeste patiënten (meer dan driekwart) reageert snel op manueeltherapeutische technieken en blijkt veel voordeel te hebben bij deze vorm van behandeling.

Lees meer

Nekklachten

Bij nekklachten hebben manipulaties een positief effect op de klachten. Haneline 2005 Eén manipulatie is effectiever dan vele mobilisaties achtereen. De gewonnen verbeteringen blijven aanhouden op de lange termijn. Vernon 2007 Echter zowel mobilisaties als manipulaties hebben een positief effect op nekklachten. Hurwitz 2004 Manipulaties van de nekregio kunnen effectief zijn bij nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid en pijn in de arm.

Lees meer

Bijwerkingen

Bijwerkingen bestaan uit "onschuldige" klachten die voort komen uit de behandeling, veelal bestaan ze uit kortdurende verslechtering van de klachten. De eerste 3 behandelingen is de kans op bijwerkingen het grootst. Rubenstein 2008 Met name in de eerste 4 uur na de manipulatie kunnen er wat pijnklachten ontstaan, deze zijn echter na 24 uur al flink zijn afgenomen. De bijwerkingen welke op kunnen treden zijn van korte duur en hebben geen invloed op het herstel. Rubenstein 2008 Bij hoog cervicale manipulaties is er slechts een risico van 1 op 500.000 op ernstigere klachten, mits uitgevoerd door een ervaren en er toe opgeleide manueel therapeut. Deze treden vrijwel altijd op nadat er een zuivere rotatiemanipulatie is uitgevoerd. Magarey Gebaseerd op de bevindingen kan er volgens Rubenstein gesteld worden dat de voordelen zwaarder wegen dan de potentiële risico's die gepaard gaan met manipulatie technieken. Rubenstein 08 Ondanks het kleine risico, voeren wij de rotatie-techniek niet uit en vragen wij altijd duidelijk uw gehele gezondheidssituatie uit om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van uw fysieke gesteldheid.

Lees meer

Lage rugklachten

Er is bewijs dat manipulaties effectief zijn op pijndemping en functioneren bij lage rugklachten. van Tulder De kans op ernstige bijwerkingen is zeer laag, namelijk 1 op 1.000.000, mits uitgevoerd door een ervaren en er voor opgeleide manueel therapeut. Assendelft 04

Lees meer